Gizzmo

Rätt & Slätts Just In Time S31650/2001

INT UCH, NORD UCH, NORD V-04, PL CH, PL V-06, VWW-10, WW-06

 

2001-05-15 - 2014-03-18

Uppfödare: Kennel Rätt & Slätt

Rödbrun, stubbsvans, höfter UA
Fulltandad med korrekt saxbett

Exteriörbeskriven: Mkt god typ

Vallanlagstestad: Mindre goda vallanlag

Gizzmo är en glad och pigg gosse som tycker att livet är underbart. Han är en väldigt självständig herre med mycket egen vilja och med ett psyke stabilt som få. Hans självständighet blev vida känd runt om på området där vi bor när han som liten, endast 5 månader gammal, fick upp en väldigt god doft och satte av i högsta fart. På ett ögonblick var han som uppslukad av jorden.

 

Nu är det så att där vi bor ligger en stor park och det är också där som vi tar våra morgonpromenader. En bra bit därifrån går motorvägen och det var min största fasa. Klockan var 7 på morgonen och alla som åker till jobb i rusningstrafik på en motorväg vet hur det är. Vi finkammade hela området men inte en västgötaspets i sikte. Jag försökte intala mig själv att en så ung hund ALDRIG springer speciellt långt hemifrån, eller?

 

Efter en timmes letande var det bara att gå hem och ringa polisen för att anmäla Gizzmo som försvunnen. Nej.....någon västgötaspets hade dom inte fått in men han skrev snällt upp alla uppgifterna och skulle höra av sig igen. Eftersom jag var färdig för dårhuset hängde jag på telefonen minst ett par gånger i timmen och dom var nog ordenligt trötta på mig.

 

Till sist hade klockan hunnit bli 1 på eftermiddagen, dags för ett nytt samtal. Det hade varit skiftbyte och givetvis så hade Gizzmos papper kommit bort så jag fick dra hela historien en gång till. Den snälle mannen bad mig vänta och gick för att bläddra igenom morgonens papper. Väl tillbaks berättade han att dom förvisso hade fått in en hund som hade hittats springande i mittrännan på motorvägen redan klockan 8 på morgonen men det var en korsning mellan schäfer och något annat med en väldigt kort svans. Mitt hjärta slog frivolt och jag skrek rakt ut "det är ingen korsning, det är en västgötaspets och han är min". Att dom hade kunnat kolla om han var chipmärkt hade aldrig fallit dom in, dom visste knappt vad det var för något.

 

Jag hade knappt hunnit lägga på telefonen förrän jag var halvvägs till polisstationen. Väl framme skickade dom mig till jourhavande vakt och mycket riktigt, där satt en väldigt nöjd Gizzmo. I mitt stilla sinne hade jag nästan hoppats på att han åtminstone skulle var lite chockad och vara rädd för att bli av med mig igen men ack vad jag bedrog mig, för honom hade detta enbart varit en spännande utflykt och sådana älskar han. Tack och lov har han aldrig tagit en sådan långtur igen men små har han för det är Gizzmo i ett nötskal. Även om man ett flertal gånger har svurit över hans självständighet är det just den delen av honom som gör att han är otroligt skön att arbeta med. Idag har han lugnat sig betydligt och jag är glad att han är en sån klippa till hund.

 

Gizzmos utställningskarriär har visat sig gå från klarhet till klarhet. Han blev Svensk Utställningschampion endast 2 månader efter sin 2-års dag (i Sverige måste hunden var minst 2 år för att få lov att bli champion), Dansk Utställningschampion samt kvalificerade sig till Crufts 2005 innan han var 3 år fyllda, Norsk och därmed också Nordisk Champion bara 1 månad efter sin 3-årsdag samt Internationell Utställningschampion och Nordisk Vinnare vid 3 1/2 år. Vid 5 år blev han Världs Vinnare 2006, Polsk Vinnare 2006 och Polsk Champion, han kvalificerade sig även till Crufts för andra gången. Som grädde på moset blev han vid 9 års ålder Världs Vinnare för andra gången i sitt liv, nu som veteran. Han har blivit BIR och BIM flera gånger samt har flera Blå/Gul hund placeringar. Som veteran har han även flera BIS placeringar. Han har fått äran att stå som rasrepresentant för västgötaspetsen i SKK:s nyutgåva (2004) av "Alla Världens Hundraser" och har även fått stå som en av representanterna för den rödbruna västgötaspetsen i Leonie Darlings bok "Swedish Vallhund, A Legacy Of The Vinkings".

 

Gizzmo är både exteriörbeskriven, mentaltestad och vallanlagstestad. Han är även pappa till 4 kullar (14 valpar) varav en kull i Danmark.

 

Gizzmo står inte längre till avel men däremot hans charmiga son Zeb.